Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra2019. szeptember 21. | Ma Máté és Mirella napja van.

Zöld hírek

05
03
2019

A Kiskunhalasi Napsugár Óvodák környezeti nevelés munkaközösségével összefogva 9. alkalommal rendezte meg Ökonapját a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesülete. E szakmai napok témája különböző,  pl. újrahasznosítás, fenntarthatóság, megújuló energiák, ökológiai lábnyom, zöld könyv bemutató. 

A 2019. március 5-én tartott szakmai nap előadója: Baka Éva az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója volt. Az egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében. Köszönjük a sok pedagógusnak, aki délelőtt eljött az előadásra, hogy szívügye a környezetvédelem. Nagyon sok hasznos ismeretet, tudást, tapasztalatot szereztünk. Köszönet érte Baka Évának, a szakmai nap előadójának.

Az előadásról további részleteket olvashatnak a Halasmédia honlapján: http://www.halasmedia.hu/rovatok/kozelet/okonap-az-ujrahasznositas-jegyeben?fbclid=IwAR3lu4XMY292VVcJrks_6bOIRIbULvWZ_gfuHCG9vgboVxgbz_99sW0yqSM

19
10
2018

Köszönjük szépen minden szülőnek az aktivitasát az egész heti papír és PET palack gyűjtésben!

05
10
2018

Október 4. az állatok világnapja. Ehhez a naphoz kapcsolódva igyekszünk mindig felhívni a figyelmet a vadon élő és a háziállatok védelmére, és arra nevelni a gyermekeket, hogy becsüljék meg őket, gondoskodjanak róluk. 

Ennek érdekében mentünk el egy kis kirándulásra az egyik kisfiú családjának tanyájára, ahol a gyermekek megismerkedhettek a borjúkkal és a velük kapcsolatos munkálatokkal, feladatokkal. Örömmel etették a borjúkat szénával, simogatták meg őket és lapátolták össze a takarmányt. Sok új élménnyel gazdagodtak. Láthattak  traktort is, a fiúk nagy örömére. 

Természetesen egy tanya nem létezhet kutya nélkül, aminek nagyon örültek a lányok, akik vidáman simogatták az egyik kis házőrzőt.

Köszönjük a szíves vendéglátást és a sok élményt!

04
10
2018

Óvodánkban kiemelt figyelmet fordítunk a környezeti nevelésre. Ezért az állatok világnapja alkalmából a Szilády Ovi két nagycsoportja ellátogatott a Szegedi Vadasparkba.

A gyermekek találkozhattak  olyan állatokkal, amiket sokan még csak mesekönyvekből vagy a TV-ből ismertek eddig. A Pillangó és a Csiga csoportosok lelkes beszámolóiból egyértelműen kiderült, hogy nagyon jól érezték magukat az egész napos kiránduláson. 

Reméljük, hogy a szép emlékek sokáig emlékeztetni fogják őket arra, hogy vigyázzanak az állatokra és élőhelyeikre.

21
09
2018

Óvodáink nagycsoportosai ellátogattak a város főterén megrendezett autómentes napra. 

A gyermekeket változatos programokkal, mászófallal, buszozással várták. 

11
05
2018

A madárgyűrűzés nagy hagyományokkal rendelkezik hazánkban, 1908 óta végeznek ilyen tevékenységet, amelynek a koordinátora a Magyar Madártani Intézet. A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul.

Óvodásaink évek óta részt vesznek madárgyűrűzésen, hiszen Kiskunhalason is van erre lehetőség. Ebben az évben az Ady Endre utcai és a Magyar utcai óvodások voltak részesei ennek a remek programnak. A Csetényi parkot bejárva megismerkedtek a park fáival, az ott élő madárvilággal.  Ovisaink lelkesek és fogékonyak a természet csodáira. A madárgyűrűzésnek nagy szerepe van abban, hogy környezettudatos felnőttekké váljanak.

A figyelmes szemlélők megismerkedhetnek az egyik leglátványosabb természeti jelenséggel, a madárvonulással, továbbá a kis madarak táplálkozó,- pihenő,- és költőterületeikkel, életmenetükkel. 

Kiss Tamás természetvédő ovisainkat évről évre bevezeti a madarak életének rejtelmeibe, a maradandó élményt biztosító foglalkozásaival. A madárgyűrűzéskor a kismadarak gyűrűt kaptak a lábukra, és körbejártak az ovisok között, akik megsimogathatták puha tollazatukat. A legszerencsésebb óvodások aztán tenyerükből engedhették szabadon a kis tollasokat. 

11
05
2018

„Sötétzöld sátoros erdőben járok. Kevély tölgyfák alatt, szerény virágok. A fákon madarak, virágon méhek. Ott fönn csattognak, itt lenn döngicsélnek.   Nem rengedez sem a  virág sem a fa; Hallgatják a zenét. Elandalodva.” (Petőfi Sándor)


Magyarországon 1902-ben szervezték meg először a Madarak és fák napját, melyet azóta is minden évben május 10-én ünnepelünk hazánkban. A jeles nap célja, hogy felhívja a gyermekek figyelmét a fák fontosságára, a madarak védelmének feladatára. 

Óvodáink életében a Madarak és Fák napja hagyományos zöld nap, minden óvodánk büszkélkedhet a Madárbarát Óvoda címmel. Ebből az alkalomból több programot kínálunk ovisainknak.

Érzékenyítésként a jeles nap előtt óvodáink nagycsoportos gyermekei kézműveskedtek, agyagmadarakat készítettek és színes papírmadarakat díszítettek. Amíg az alkotások készültek az Ady ovi fáin lakó madarak énekükkel örvendeztettek meg bennünket.

Kiss Csaba fotográfus, természetfotós gyermekeink számára szóló interaktív előadást tartott a Szilády Áron Utcai Oviban. A középsősök és a nagycsoportosok megismerkedtek a madarak szépséges tollazatával, életmódjával és a hangjukkal is. Gyönyörködtek gyermekeink a cinegék és a rigók sokszínűségében, az erdei pinty, a süvöltő, a meggyvágó, a tengelic, a búbos banka tollazatának szépségében.  Megfigyelték az erdő „rossz fiúinak” - héja, karvaly - szokásait, a szajkó bohóckodását, a ritka fekete harkály hangját, a seregélyek buliját is és meghallgatták az összes – a csodás fotókon szereplő - madár hangját. 

21
04
2018

Ősszel amit elültettünk vajon tavaszra mi lett velük? 
A fém kivirágzott? A műanyag kizöldült? A csutkákból fák nőttek? Az üvegből üveghegy lett? A papírból csákót hajtogattak a hangyák?
Ma mindenre fény derült! A giliszták a gyümölcsöktől jól megnőttek, de a többi csak terhelte Földünket! 
A szemetet a hulladéktól megkülönböztessétek! 
Tanítsátok erre a kisebbeket!

Kiskunhalasi Napsugár Óvodák

6400 Kiskunhalas, Ady Endre utca 4
06-77/421-812
adyovoda @ freemail.hu